Tips om je longen gezond te houden

Gezonde longen zijn van levensbelang. Vanaf je geboorte zorgen je longen voor zuurstof. Zodat je hart blijft kloppen en je hersenen blijven werken. Met deze tips kun je je longen gezond houden!

Gezin wandelt in bos

Tip 1: beweeg of sport elke dag

Minstens vijf dagen per week een half uur bewegen is belangrijk voor je gezondheid en dus een goede tip. Door te sporten of te bewegen krijg je een betere conditie en sterkere longen. Je hoeft niet altijd uitbundig te sporten. Dansen of een stukje wandelen zijn ook goede manieren om in beweging te blijven. Neem wat vaker de fiets in plaats van de auto. Of pak eens de trap in plaats van de lift. Tuinieren en schoonmaken tellen ook mee!

Tip 2: rook niet

We weten het allemaal: roken is voor niemand goed. Het beschadigt de longen onherstelbaar. Ook meeroken kan longziekten veroorzaken. Het is nooit te laat om te stoppen. Als je stopt met roken, gaan je longen veel minder snel achteruit dan wanneer je doorrookt. Stoppen is niet eenvoudig. Je kunt voor hulp terecht bij je huisarts, praktijkondersteuner of longarts. Kijk voor meer informatie op rokeninfo.nl.

Tip 3: eet gezond

Gezond en afwisselend eten is voor iedereen een goede tip. Voedsel is immers de brandstof van ons lichaam. Een mens heeft elke dag zetmeel, suiker, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en voldoende vocht nodig. Samen met voldoende bewegen zorgt gezonde voeding voor een gezond gewicht en lichaam. En dat verkleint de kans op chronische ziekten.

Tip 4: maak muziek

Zingen of een blaasinstrument bespelen maken je longen sterker. Het zijn goede ademhalingsoefeningen. Je verbetert je conditie hierdoor. En het is nog leuk ook!

Tip 5: zorg voor frisse lucht

Frisse lucht is heel belangrijk, ook binnenshuis. Zorg dat er thuis, op het werk en op school 24 uur per dag voldoende wordt geventileerd. Dat doe je door bijvoorbeeld de ventilatieroosters open te zetten of een raam op een kier te zetten. Lucht daarnaast elke dag een half uur goed door het raam helemaal open te zetten. 

Tip 6: was regelmatig je handen

In de herfst en winter lopen mensen snel een longontsteking op. In bussen, treinen en gebouwen kunnen bacteriën en virussen makkelijker overspringen. Met een goede hygiëne kun je een besmetting proberen te voorkomen. Vooral regelmatig je handen wassen helpt. Daarmee verklein je ook de kans op een verkoudheid of griep. Gebruik geen antibacteriële zeep, maar gewone zeep en water. 

Tip 7: houd rekening met smog

Als er veel vervuiling in de lucht zit, noemen we dat smog. Bij veel smog kun je beter niet buiten sporten of andere activiteiten doen, vooral niet tijdens de spits. Probeer dan zoveel mogelijk je buitenactiviteit ’s ochtends of later in de avond te doen.

Tip 8: herken klachten op tijd

Hoest je regelmatig? Of ben je snel buiten adem? Misschien is het geen onschuldig hoestje, maar is er meer aan de hand. Ga voor de zekerheid met klachten altijd even langs je huisarts. Ben je tussen de 40 en de 70 jaar en wil je weten hoe gezond je longen zijn? Doe de test, dan zie je meteen of je risico loopt op de longziekte COPD.